Direktlänk till inlägg 13 april 2013

Pengabekymmer

Av A.H. - 13 april 2013 16:43

Snön vräker ner, det är ca tre grader varmt och humöret går i botten. Det är liksom läge att fundera över tråkiga saker, som pengar t ex.

En vecka tills pensionen ramlar in på kontot igen. Skall det fungera med de pengar man har i portmonän eller måste man gå till banken och ta till av reservkapitalet? Om jag nu kommer åt mina pengar.

För, mina pengar? Finns de på banken så att jag kan ta ut dem?

På Cypern gick folk till banken och ville ta ut av sina besparingar, men möttes av beskedet att där fanns inte deras pengar. På sikt kan cyprioterna kanske få ut ca 40 procent av det som var mer än 100 000 euro.

Man bör ju inte vara överraskad över detta, eftersom det fungerar så, att den som sätter in pengar på en bank överlämnar slantarna i bankens ägo. I stället får man ett löfte om att pengarna i bästa fall skall lämnas tillbaka tillsammans med lite ränta. Ja, förstås med det lilla tillägget: Om vi kan och vill eller om inte banken går ikull.

Men bankgarantin då? Nja den fungerar bara om det är en liten begränsad obalans eller kris just i den banken. Det är ju staten, dvs de andra skattebetalarna, som skall gå in och rädda pengarna. Om det är större obalanser i ekonomin eller parlamentet/riksdagen plötsligt vill något annat, så kan man känna sig blåst på besparingarna. Som i fallet Cypern.

Bankgarantin fungerar ungefär som en Ålandsfärja, men som enbart har en eller två livbåtar. Alltså en båt som man nog inte törs/bör åka med.

Frågan är om man skulle gå och ta ut hela sparkapitalet och lägga det i en kakburk här hemma?

Det är nog tryggare än banken i alla fall.

 

18/4

Jag hade fått en riktigt dum kommentar på detta inlägg. Någon i... som erbjöd sms-lån.
  Personen/procentaren hade inte läst eller förstått andemeningen med mitt inlägg. Nämligen att man aldrig skall lita på finansfigurer. Vare sig de vill låna mina slantar eller vill låna ut till mig.

Den kommentaren tog jag bort! 
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av A.H. - 4 juni 2017 17:47

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:14

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok

Följ bloggen

Följ Gubbfans Grumliga Grubblerier med Blogkeen
Följ Gubbfans Grumliga Grubblerier med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se